
Super smaczna słodkość do niedzielnej kawy, jestem pewna, że każdy łasuch będzie zachwycony. Słodycz daktyli w 100% rekompensuje brak cukru. Dlatego Mazurek a’la Bounty, jest świetnym deserem dla każdego maluch. Pyszny i zdrowy, czego chcieć więcej. Łapcie przepis!
Składniki (16 porcji):
Składniki na spód:
*4 pełne garści daktyli suszonych
*niepełne 2 szklanki płatków owsianych
*2 łyżki miodu lub syropu z agawy
Składniki na masę:
*2 szklanki wiórek kokosowych
*¾ szklanki mleczka kokosowego ( z puszki )
*łyżka miodu pół szklanki migdałów
*tabliczka czekolady 70 % kakao
Przygotowanie: Daktyle moczymy przez ok. 20 min w gorącej wodzie. Wszystkie podane składniki miksujemy i wykładamy na blaszy (ok. 24 cm średnicy), wyłożonej papierem; dociskając je do ścianek. Wiórki, mleko i miód dokładnie łączymy, mieszamy łyżką, i równo wykładamy na spód. Migdały wciskamy w masę kokosową. Na koniec całość polewamy czekoladą. Ciasto przechowujemy w lodówce na ok. 3 h.
Na zdrowie!