
Składniki na ok. 2 litry (ok. 4 porcje)
- 1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg)
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 500 ml bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej)
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 1 mała cebula
- ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku
- sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką. Ziemniaki i marchewki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem, mlekiem kokosowym i sokiem pomarańczowym. Zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem (zostawiając małą szczelinę), aż do miękkości warzyw. Zupę zmiksować np. blenderem na krem. Doprawić imbirem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dużego ziemniaka obrać, umyć, osuszyć i pokroić w jak najcieńsze słupki. (Najpierw w cienkie plasterki i następnie w cienkie słupki). Przysmażyć na oleju na patelni, aż się zarumienią i będą miękkie. (Będą się sklejać, ale można je rozdzielić dwoma widelcami). Posolić. Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno. Zupę rozlać do talerzy lub misek. Udekorować smażonymi ziemniakami, cebulką i ziarnami słonecznika. (Na zdjęciu są jeszcze smugi z mleka kokosowego. Słonecznik można podprażyć na suchej patelni.
Na zdrowie!